Guide: Börja med din vinylsamling
Är du sugen på att börja köpa vinylskivor? Eller har du redan en gammal samling som du åter vill väcka till liv? Den här guiden är till för dig som antingen vill börja köpa lp-skivor, eller dig som redan har börjat men kanske vill fördjupa dig i det svarta guldets värld. Läs alla våra tips för skötsel, handel och förvaring av vinylskivor.
Nya & begagnade lp-skivor
De flesta skivsamlarna har förmodligen en blandning av både nya och begagnade vinylskivor i sin samling. Idag släpper många artister sina album i LP-format och det är därför möjligt att börja samla på endast nya skivor. De är ofta lite i det dyrare laget och för att komplettera kan det vara en bra idé att även kolla på lite begagnade skivor.
Förutom att de flesta (så länge de är i bra skick) håller bra kvalitet ljudmässigt är detta även ett roligt sätt att upptäcka musik på. Det kan vara musik som kom före din tid eller bara musik du kanske inte skulle ha hittat om det inte vore för att du aktivt letar i en skivbutik. I vår butik i Uppsala hittar du både nya och begagnade LP-skivor.
Värdefulla LP-skivor: vilka LP-skivor är värdefulla?
Värdefulla LP-skivor kan vara limiterade släpp, begränsade upplagor eller kultförklarade skivor som släppts av mindre artister och sedan blivit uppskattade inom skivsamlar-kretsen för att således stiga i värde. Med det sagt brukar alla skivor från 60-tal och framåt, så länge de är repfria och i bra skick ha ett andrahandsvärde. Vi kommer in på graderingen lite längre ner.
Att samla på skivor för att sälja vidare och tjäna pengar är ett stressfyllt jobb och att göra riktiga fynd prismässigt är ganska ovanligt, så länge du håller dig till skivbutiker. De flesta skivhandlare har koll på marknadspriset och prissätter därefter. Därav kan du oftast lita på att priset satt i butiken stämmer. Med det sagt kommer inte en skiva från 70- eller 80-talet heller att tappa i värde efter att du köpt den, så vi anser att det är en rätt okej investering ändå!
Tips: För att verkligen fynda bör du åka på loppisar och skivmässor runt om i landet/världen, där cirkulerar ofta de riktiga rariteterna (trots att det krävs en hel del tur och tålamod för att hitta dem).

Gradering av vinylskivor
Goldmine magazine har en grading-guide som är den absolut vanligaste när det gäller gradering av skivor och den ser ut som följande:
- M (Mint): Nyskick. Ska vara helt ospelad skiva och helst även inplastad..
- NM (Near Mint): Nära nyskick. Ska vara så nära nyskick som möjligt. Skivan ska spela opåverkat.
- EX (Excellent): Mellan NM och VG+. Några ytliga märken kan förekomma men ska inte påverka uppspelningen.
- VG+ (Very Good Plus): Skivan är spelad men håller bra skick.
- VG (Very Good): En välspelad skiva där några märken som kan påverka ljudet förekommer.
- G (Good): Räkna med knaster (behöver inte vara dåligt) men skivan går att spela.
P (Poor), Fair (F): En skadad vinylskiva, spelar inte utan problem.
Olika typer av vinylskivor
- LP-skivor (Long playing record) är “standardformatet” med en diameter på 12 tum (30 cm). Spelas på 33⅓ varv per minut.
- EP (Extended play) är en 7-tumsskiva med 2-5 låtar på ca 10-20 minuters speltid. Spelas på 45 varv per minut.
- Singel är även det en 7-tumsskiva med en singel på, samt en annan låt eller en annan variant av singeln på andra sidan. Spelas på 45 varv per minut.
- Maxisingel är en singel på 33-varvsskiva med remixer eller bonusspår.
78-varvare eller stenkaka är en äldre typ av grammofonskiva som spelas på 78 varv per minut.
Börja med din skivsamling: att tänka på när du ska samla skivor
Var du ska börja med din samling beror såklart helt på din musiksmak. Men vårt tips är att vara öppen för det mesta och testa dig fram bland genrer och musikstilar. I och med streamingtjänsternas dominering av vårt musiklyssnande har albumet tappat lite i värde, för att istället ersättas av spellistan. När det gäller lp-skivor vill du såklart kunna lyssna igenom hela skivan, båda sidorna, såsom artisten menade det.
Gör en lista med alla skivor du vill köpa och ha med den när du är ute och gräver! Det roligaste med samlandet är trots allt skivjakten och inget slår känslan av att hitta en skiva man länge har letat efter.
För att ha en utgångspunkt kan det vara smart att börja med några klassiker och, om du är från en yngre generation, några nya skivor från artister du redan lyssnar på. Vi har skivor från aktuella artister som Adele, Ed Sheeran, Billie Eilish och Taylor Swift i vår butik.
Här är 30 klassiska skivor att hålla utkik efter till din vinylsamling:
- Miles Davis – Kind of Blue (1959)
- John Coltrane – A Love Supreme (1964)
- Jan Johansson – Jazz på svenska (1964)
- Howlin’ Wolf – Moanin’ In The Moonlight (1966)
- Aretha Franklin – Lady Soul (1968)
- The Beatles – Abbey Road (1969)
- Crimson King – The Court of the Crimson King (1969)
- Joni Mitchell – Blue (1971)
- Funkadelic – Maggot Brain (1971)
- Marvin Gaye – What’s Going On (1971)
- Pink Floyd – The Dark Side of the Moon (1973)
- Blondie – Blondie (1976)
- Fleetwood Mac – Rumours (1977)
- Nina Simone – Baltimore (1978)
- Donna Summer – Bad Girls (1979)
- AC/DC – Back in Black (1980)
- Michael Jackson – Thriller (1982)
- The Smiths – The Queen is Dead (1984)
- Prince and the Revolution – Purple Rain (1984)
- Bob Marley & the Wailers – Legend: The Best Of Bob Marley And The Wailers (1984)
- Sade – Love Deluxe (1992)
- Nas – Illmatic (1994)
- Fugees – The Score (1996)
- DJ Shadow – Endtroducing….. (1996)
- Daft Punk – Discovery (1997)
- Lauryn Hill – The Misseducation of Lauryn Hill (1998)
- Kent – Vapen & ammunition (2002)
- Franz Ferdinand – Franz Ferdinand (2004)
- J Dilla – Donuts (2006)
- Portishead – Third (2008)

Vinylförvaring – så bör du förvara vinylskivor
- Dina skivor bör alltid ligga i ett innerfodral (en plast- och pappersficka) innanför det yttre omslaget. Det är rekommenderat att inte ha öppningen på fodralet ut mot öppningen av yttre omslaget, för att ge skivan extra skydd.
- Du behöver även ha ett lp-fodral (en plastficka) att lägga hela omslaget med skivan i. Dessa brukar ibland redan sitta på när du köper skivan, men kan vara bra att ha hemma ifall du köper en utan fodral.
- Förvara alltid dina skivor stående upprätt. Att ha skivorna liggande i en hög eller stående lutande kan skapa böjningar i skivorna som påverkar hur skivorna spelas. Håll även skivorna borta från direkt solljus.
- Vi rekommenderar ett vinylställ eller stereorack, som på ett snyggt och praktiskt sätt förvarar alla dina lp-skivor.

NorStone Vinyl LP Case

NorStone Oslo 800
Vinylförvaring – så bör du förvara vinylskivor
En skivspelarborste är ett måste för alla skivsamlare och kan användas innan varje gång du spelar en skiva. Vi rekommenderar även en rengöringsvätska för vinylskivor, eller ett helt kit för vinylrengöring för att säkerställa att du har allt hemma för att hålla din samling i toppskick! Se alla våra rengöringsprodukter för vinylskivor.

Clearaudio Record Cleaning Brush Skivspelarborste

Simply Analog Cleaning kit
Köpa och sälja vinylskivor
När du nu vet allt du behöver veta om vinylskivor och skivsamlingar är det bara att ge dig ut och börja gräva. Hos oss på HiFi Experience hittar du ett ständigt varierande och brett sortiment av lp-skivor inom alla genrer. Du kan även passa på att provlyssna på skivorna på våra skivspelare i butiken.
Vill du sälja vinylskivor? Vi tar emot begagnade lp-skivor så länge de är i bra skick. Läs mer om att köpa och sälja skivor hos HiFi Experience i Uppsala.
Bonustips: skivspelare
Många samlar idag på skivor för samlingens skull, eller för att bidra till sin favoritartist, och vi tycker att båda dessa är bra nog anledningar till att ha en skivsamling. Men vi rekommenderar även starkt att du som är intresserad av skivor investerar i en skivspelare för att lyssna på dina skivor på. Hos oss på HiFi Experience hittar du allt från ingångsmodeller i billigare prisklasser till odödliga klassiker i skivspelar-kretsar.
Läs vår guide om skivspelare och kom in till vår butik så hjälper vi dig hitta rätt lp-spelare för just dig!